mandag 25. mai 2015

Videre om handling og hovedpersoner

Da har jeg kommet godt i gang med boka, så i dette innlegget har jeg tenkt å gi dere en kort oppsummering om hva som har skjedd så langt. I tillegg skal jeg skrive litt om de mest sentrale personene i boka.

De fleste kriminal romaner har en innviklet og komplisert handling, og Maskerade er intet unntak. Bokas hovedfortelling er drapet på den 42 år gamle kvinnen Oddny Vangen. Drapet skjedde under en nyttårs-maskerade i en liten bygd i Norge. Etterforskningen på drapet starter bra, med mange på avhørlisten og noen mystiske spor knyttet til avdøde og drapssaken. Blant annet et truende brev skrevet av avdøde, og et klassebilde der en person er klippet bort. Begge sporene setter politimannskapet med Mons Strand i spissen, på nye avhørrunder. Avhørene byr på mye informasjon og sladder som ikke bare handler om avdøde, men også om andre personer i bygda. Dette setter etterforskerne på nye saker, spor fører dem inn i andres privatliv, men også på ville veier. Etterhvert står etterforskningen stilt og politiet står plutselig uten videre spor mot en endelig løsning på drapsgåten. Befolkningen i bygda begynner å gå lei av å bli avhørt om og om igjen. Det er da Mons Strand begynner å stille spørsmål til seg selv om hva som egentlig skjedde med Oddny Vangen den kvelden. Visste Oddny hemmeligheter om personer i bygda som hun truet med å spre? Var det grunnen til at noen ville få henne bort? Var hun bare på feil sted til feil tid?

Mons Strand blir under etterforskningen fort kjent med Sonja Aasen. Han legger ikke skjul på at han har følelser for henne, og benytter fritiden hans til å prate med henne eller besøke henne. Selv om han er betatt av henne, merker han at det er noe hun skjuler. Når han har besøkt henne har hun opptil flere ganger fått rare oppringninger på telefonen midt på natten, men disse feier hun bare bort med at det var noen som ringte feil. I tillegg er det noen som lusker rundt leilighetskomplekset der Sonja bor på kveldene...


Boka er skrevet i tredjeperson med en allvitende forteller. Det byttes med å fortelle fra tre personers sine vinkler, Mons Strand, Liv Sletta og Unni. Siden Maskerade er en bok som inneholder mange sentrale personer, skal jeg skrive litt om de viktigste personene i boka.


  • Oddny Vangen
Oddny Vangen blir funnet død i starten av boken, og det er henne hovedfortellingen i boka dreier seg om. Oddny var så og si usynlig i bygda og få kjente henne. Under etterforskningen kommer det frem mange overraskelser om hennes liv. Det viser seg at langt flere enn de trodde har vært innblandet i livet hennes. Det kommer frem at Oddny har levd et liv med sladder, ensomhet og ville fantasier. Oddny var 42 år og ugift. Hun hadde to søsken og en mor på aldershjem. Oddny blir beskrevet som en rar, sær og utrivelig einstøing. Hun hadde ingen nære venner, dette kommer frem i et intervju med en kollega av henne, Målfrid Leine, der hun forteller at «Ho var ikkje ei slik ei som fortente vennar». Det blir fortalt at Oddny likte å spre rykter og baksnakke folk i bygda. 

·  Liv Sletta

Liv Sletta er eier av forretningen «Livs strikk og design», som ligger i bygda. Hun er gift med Reidar Sletta, og sammen har de datteren Unni Sletta. Liv er en litt stille kvinne, som sjeldent tørr å si det hun egentlig mener. Hun er også engstelig og hemmelighetsfull.

· Unni Sletta

Unni Sletta er datteren til Liv og Reidar Sletta. Hun er enebarn og i slutten av tenårene. Unni er en sta og bestemt jente. Hun er opprørsk, utprøvende og nysgjerrig, men samtidig litt lukket og forsiktig. Unni er sammen med Svein Holen, en gutt fra byen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar