tirsdag 25. november 2014

Halvveis i boka!

Da har jeg kommet godt i gang med boka og jeg må bære si, herregud så spennende! 
Som sagt tidligere startet boka ganske tregt, men med en gang jeg var kommet inn i handlingen, fløy kapittel for kapittel. Jeg er halvveis i boka nå, og skal derfor gi dere en kort oppsummering av handlingen til nå og litt info om personene i boka. 

Hovedpersonen i boka er den cubanske jenta Nora Garcia. Andre personer som spiller en viktig rolle i boka så langt er kusinen og venninnen Alicia, samt Mami og Papi, foreldrene til Nora. Hushjelpen deres Beba er også viktig å nevne, siden hun utover i handlingen spiller en viktigere rolle.

Handlingen settes igang med at Nora og hennes venninne Alicia er på stranda og skildrer den hvite sanden og de vaiende palmene. Vi befinner oss på øya Cuba, året er 1956. Handlingen fortsetter ved å skildre hvor varmt, godt og herlig det er å leve på øya. Vi får høre om livet til Nora. Hun bor i en stor toppleilighet i Havanna, går på katolsk skole og har en fantastisk hushjelp, Beba. Innimellom deilig mat og familieselskaper får vi høre om politiske diskusjoner og debatter mellom familiemedlemmer. Det skal komme en revolusjon for å få Baptista av makten og løse problemene i landet. Så kommer revolusjonen og Fidel Castro kommer til makten. Ting blir ikke slik som de voksne har sett for seg.Isteden for at situasjonen i landet blir bedre, blir den verre. Livet på Cuba endrer seg drastisk. Det er daglige demonstrasjoner etterfulgt av bombing, tilgang på mat og bensin blir minimal, og skolene stenger. Etterhvert må Nora og familien flytte til Usa, Alicia og resten av slekten blir igjen på Cuba, der forholdene stadig blir vanskeligere. Før Nora drar gir hun et løfte om å ta med seg drømmehjertet sitt til USA og la det ekte hjertet hennes være igjen på Cuba.

Livet i statene er noe annet enn det Nora er vant til, og hun har det vanskelig med å passe inn. Den eneste vennen hun har er Jeremy, den unge og sjarmerende engelsklæreren hennes, som etterhvert blir hennes ektemann. Fra Nora satte seg på flyet til USA har hun hatt konstant hjemlengsel og skrevet brev til sin venninne Alicia, men det tar lang tid før hun endelig får svar. I brevene forteller Alicia om et liv på Cuba som etterhvert blir vanskelig å leve. Nora bestemmer seg for å reise tilbake til Cuba for å hjelpe henne.









mandag 27. oktober 2014

Drømmehjertet

Boken jeg har valgt å skrive om heter Drømmehjertet og er skrevet av Cecilia Samartin. Boken ble gitt ut i 2004, og hadde opprinnelig tittelen  "Ghostheart" som ved senere utgivelse ble endret til "Broken Paradise". Den norske utgaven ble først gitt ut på norsk i 2010 av juritzen forlag as, Oslo. Boken er oversatt av Kirsti Øvergaard.

Drømmehjertet er et historisk drama. Handlingen utspiller seg i Cuba 1956. To kusiner er hjertevenner inntil Castros revolusjon brått skiller dem. Nora flykter med familien til USA, mens Alicia opplever at det lykkelige livet i Havanna blir snudd til nød og fattigdom under Castros regime.

Jeg valgte boka fordi flere anbefalte den og den har fått svært god kritikk.

Boken er skrevet kronologisk og begynner fra starten av, med å fortelle om barndommen til Nora. Handlingen i de første kapitlene går tregt og er fortalt langsomt. Likevel merker jeg at handlingen bygger seg opp og nærmer seg en spenningstopp. Dette gjør at man blir nysgjerrig og vil finne ut mer.