søndag 19. april 2015

Maskerade

Denne gangen har jeg valgt å lese boka Maskeradeskrevet av Magnhild Bruheim. Det er en krim bok og er skrevet på nynorsk. Boka ble gitt ut i 1999 av Det Norske Samlaget. Maskerade var lett å lese, og jeg merket knapt at den var skrevet på nynorsk. Man tas rett inn i handlingen fra første side, og spenningen holdes oppe gjennom hele boken. Temaene i boka vil jeg si er løgn, sjalusi og hevn.

Bokas handling foregår i en liten bygd, året er 1970. Det blir funnet en drept kvinne i snøen utenfor festlokalet til den årlige nyttårs maskeraden i bygda. Kvinnen er 42 år og blir identifisert som Oddny Vangen. Politietterforskeren Mons Strand blir satt på saken sammen med det lokale politiet. Etterforskningen begynner bra med at de finner et mistenksomt brev i huset til den avdøde kvinnen, i tillegg har de en liste med over 150 personer som var sett på festen. Under etterforskningen blir Mons interessert i Sonja, en kvinne som jobber på hotellet der han bor. Gradvis blir han innblandet i hendelser i bygda, styrt av sladder, sjalusi, hevn og hat.

Hovedpersonen i boka er politietterforskeren Mons Strand. Han er midt i trettiårene og singel. Han beskrives som en pen mann med varme grå øyne. Mons fremstilles som hyggelig, klok, voksen og litt forsiktig. I jobbsammenhenger er han streng og korrekt. Han tar jobben sin seriøst.